Asumisopas

Asunnon huolto-ohje

  • Tulemme määräajoin tekemään tarkastuksia huoneistossa.
  • Huoneisto tulee pitää yleisesti siistinä.
  • Asukkaan tulee tarkkailla jääkaapin käyntiääntä ja poikkeuksellisissa tapauksissa ottaa yhteys Hulmin Huolto Oy:n toimistoon. Jääkaapin tausta tulee imuroida ainakin kerran vuodessa paloturvallisuuden vuoksi.
  • Niissä kylpyhuoneissa missä on vedeneristeenä muovimatto, tulee kylpyhuoneen seinät tarkastaa ajoittain, ettei ole syntynyt reikiä tai halkeamia. Ylimääräisten reikien teko seiniin on kielletty. Kylpyhuoneen lattiakaivot tulee puhdistaa määräajoin tukkeutumisen estämiseksi.
  • Vuokralainen velvoitetaan määräajoin puhdistamaan ilmastointiaukot keittiöstä ja kylpyhuoneesta. Ilmastointiaukkoja ei saa kiertää isommalle, sillä tälläkin hetkellä ilmastointimoottorit käyvät äärirajoilla.
  • Ikkunoita ja parvekkeenovea ei saa pitää talvella liiallisesti auki, tuuletus on hoidettava ristivedolla pikaisesti.
  • Suosittelemme, että tupakkaa ei poltettaisi sisällä asunnoissa, tupakansavu siirtyy ilmastointiakkoja pitkin muihin asuntoihin. Lisäksi se aiheuttaa asunnoissa nikotiinihaittoja.
  • Huoneiston lämpötilaa tulee seurata ja viallisista termostaateista tulee välittömästi ilmoittaa Hulmin Huolto Oy:n toimistoon.

Vuokrasopimus ja vuokra-aika

Vuokrasopimus tehdään joko määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassaolevaksi. Alaikäisen vuokrasopimuksen allekirjoittavat sekä asukas että huoltaja.

Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut noudattamaan huoneistonvuokralakia, vuokrasopimuksen ehtoja ja kaikkia asuntoyhteisön ohjeita. Muista, että vuokrasopimus on tehty juuri sinulle ja määrättyyn asuntoon/soluhuoneeseen.

Muuttoilmoitus

Muista tehdä muuttoilmoitus! Ilmoitus tulee tehdä aikaisintaan viikkoa ennen ja viimeistään viikko muuton jälkeen. Myöhästyneestä ilmoituksesta voidaan periä ilmoitusrikemaksu.

Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös postiin ja läheisillesi. Huolehdi lisäksi, että asuntosi ulko-ovessasi on nimesi.

Vuokra

Käytä maksaessasi oikeaa viitenumeroa ja tarkasta myös, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit tai tiliotteesi tositteena maksetusta vuokrasta.

Jos vuokranmaksu viivästyy, asukkaalta peritään kulloinkin voimassa oleva viivästyskorko ja perimiskulut. Rästiin jääneet vuokrat voivat johtaa irtisanomiseen ja merkintään luottotietorekisterissä. Perheasunnon vuokrasta vastaavat puolisot yhteisvastuullisesti siinäkin tapauksessa, että toinen muuttaa asunnosta pois irtisanomista tekemättä.

Muuttotarkastus

Kun muutat asuntoon, tarkastaa asunnon kunto. Muuttotarkastuksen tarkoituksena on taata uuden asukkaan oikeusturva siten, että et joudu vastuuseen asunnossa sisään muuttaessasi mahdollisesti olevista vaurioista.

Kotivakuutus

Hulmin Huolto suosittaa kaikkia asukkaitaan ottamaan kotivakuutuksen omasta vakuutusyhtiöstään. Mikäli esim. asukkaan huolimattomuus tai kodinkoneet aiheuttavat huoneistolle vahinkoa, asukas joutuu korvaamaan vakuutuksen omavastuuosuuden. Myös tämä seikka puoltaa henkilökohtaisen kotivakuutuksen hankkimista.

Irtisanominen

Irtisanomisaika asukkaan puolelta on yksi kalenterikuukausi ja se lasketaan aina irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun. Jos siis haluat vuokrasopimuksesi päättyvän esim. maaliskuun lopussa, irtisanominen on tehtävä viimeistään helmikuun aikana. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa joko henkilökohtaisesti Hulmin Huollon toimistossa tai tulostamalla ja täyttämällä irtisanomislomake ja toimittamalla se allekirjoitettuna Hulmin Huollon toimistoon. Kun pariskunta tekee irtisanomisen asukastoimistossa, molempien vuokralaisten on allekirjoitettava irtisanominen. Mikäli sopimuskausi on alle puoli vuotta, määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia koko sopimuskauden, eikä sitä voida irtisanoa. Irtisanottaessa vuokrasopimus, irtisanoutuvat automaattisesti myös kaikki varastovuokra- ja autopaikkasopimukset.

Jos asut soluasunnossa, ilmoita myös kämppiksille muutostasi.

Vakavissa rikkomustapauksissa Hulmin Huollolla on oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen ilman irtisanomisaikaa. Näitä ovat esimerkiksi vuokranmaksun laiminlyönti, jatkuvat järjestyshäiriöt, vuokraoikeuden siirto ilman alivuokralaissopimusta tai asunnon osan luovutus toisen käytettäväksi ilman lupaa. Vuokrasopimus päättyy välittömästi purkamisilmoitukseen tiedoksiantoon.

Avaimet

Vuokralaisena olet oikeutettu saamaan asunnon ja sen avaimen hallintaasi vuokra-ajan alkaessa.Avaimella pääset myös asukkaille tarkoitettuihin yhteistiloihin. Avain on henkilökohtainen ja sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti. Jos avain katoaa, ota yhteys Hulmin Huoltoon. Asukas maksaa itse kadonneen avaimen tilalle tilattavan uuden avaimen ja lisäksi tarvittaessa lukonvaihdon. Kun muutat asunnostasi on avain/avaimet luovutettava. Jos palautat avaimen Hulmin Huoltoon aukioloajan ulkopuolella, voit jättää sen kirjekuoressa toimiston postilaatikkoon. Merkitse kirjekuoreen nimesi ja asunnon osoite.

Turvallisuusohjeet

Kaikkia asunnon koneita ja laitteita on käytettävä huolellisesti ja käyttöohjeiden mukaan ja vioista on ilmoitettava. Vialliset laitteet ovat vaarallisia.

Palovaroittimet

Pelastuslaki edellyttää, että kaikissa asunnoissa on oltava palovaroitin. Palovaroittimen hankintavelvollisuus on asukkaalla, joka myöskin vastaa varoittimen toimintakunnosta. Soluasunnoissa tulee olla palovaroittimet sekä yhteistilassa että asuinhuoneessa.

Jääkaapit

Jääkaappien puhdistuksesta ja sulatuksesta on pidettävä säännöllisesti huolta. Yhteiskeittiöissä sulatukseen täytyy järjestää vuorojärjestelmä tai vastuuhenkilö. Jään kertyminen kaappiin heikentää sen tehoa ja kaappi kuluttaa runsaasti sähköä. Älä käytä jään irrottamiseen teräaseita, väkivaltaa, kuumaa vettä tai ilmaa, sillä kaappi saattaa rikkoutua liian suuresta lämpövaihtelusta.

Liedet

Liesi kuten jääkaappikin on sähkölaite, joka viallisena saattaa olla erittäin vaarallinen. Jokainen asukas on vastuussa liesien siististä ja asianmukaisesta käytöstä. Uuni, pellit ja levyt on puhdistettava säännöllisesti, jotta niihin ei kerry kiinnipalanutta rasvaa ja likaa. Käyttäkää liesien ja uunien puhdistukseen tarkoitettuja aineita käyttöohjeiden mukaan, ei missään tapauksessa hankaavia ja pintaa vahingoittavia aineita tai välineitä. Lieden korjaaminen vaatii aina ammattimiehen.

Valaisimet

Asunnossa olevien valaisimien lamppujen vaihto kuuluu asukkaille. Jos et tiedä miten valaisimesi lamppu vaihdetaan, kysy neuvoa kämppäkavereiltasi tai huollosta mutta älä yritä väkisin avata hankalaa valaisinta. Valaisin on rikkoutuneena tai väärin käytettynä vaarallinen.

Patterit ja patteriventtiilit Termostaatti sulkee ja avaa vesikierron patterissa niin, että huonelämpötila pysyy tasaisena. Tästä syystä patteri saattaa olla välillä lämmin ja välillä viileä, kun termostaatti on havainnut huonelämpötilan riittäväksi ja juuri tästä syystä termostaattia ei saa peittää esimerkiksi verhoilla, koska silloin lämpötila termostaatin lähellä nousee muuta huonetta korkeammaksi ja patteri sulkeutuu ennen aikojaan ja huone kylmenee.

Säädä itse termostaattia vain niissä rajoissa, missä säätönuppi liikkuu esteettä, se ei välttämättä kierry asteikon laidasta laitaan. Termostaattia ei saa avata eikä puuttua perussäätöihin. Patterin ilmauksen suorittaa huoltomies. Pidä huolta pattereiden puhdistuksesta. Pöly patterilevyjen välissä estää ilman kierron ja heikentää patterin tehoa.

Kylpyhuoneet ja vesikalusteet

Kylpyhuone ja WC ovat asuntosi kosteusvaurioille kriittisimmät tilat ja vaativat siksi erityistä huolenpitoa ja tarkkailua. Seinä- ja lattiapinnoitteet ovat joko laattaa tai muovimattoa. Molemmista menee vesi läpi, jos ne ovat rikki tai saumat aukeavat. Tästä on aina ilmoitettava Hulmin Huoltoon. Kosteusvaurion korjaaminen on erittäin hidasta ja arvokasta puuhaa, joten vikaan on puututtava heti havaittaessa.

Vialliset ja tiputtavat vesikalusteet ja vuotavat WC-säiliöt ovat todellisia vedentuhlaajia. Pienikin vuoto voi maksaa tuhansia euroja vuodessa. Käytä siis vesikalusteita huolellisesti ja ilmoita aina vioista.

Kylpyhuoneiden lattiakaivojen puhdistaminen säännöllisesti kuuluu asukkaille. Lattiakaivoon kerääntyy erityisesti hiuksia yms. roinaa, joka ei pääse läpi hajulukosta ja ajan mittaan tukkii kaivon. Helppo puhdistus tapahtuu nostamalla lattiakaivon kansiritilä pois ja kaivamalla roinat ulos käsin. Hieman törkyisen tuntuista, mutta ei siellä paljon omia hiuksia kummempaa ole. Loppusilaus puhtaalla vedellä ja vaikkapa astianpesuaineella ja kansi kiinni. Jos kaivosta suoraan hajulukon läpi viemäriin johtavan puhdistusreiän tulppa on irronnut ja viemärihajut pääsevät vapaasti huoneilmaan on asiasta syytä ilmoittaa toimistoomme.

Käsienpesualtaan hajulukon voi osatessaan puhdistaa itse kiertämällä vesilukon irti ja poistamalla sinne kertyneet roskat. Jos et tunne osaavasi asiaa, kutsu apua huollosta.

Kylpyhuoneiden siisteydessä on huomioitava, että varsinkin suihkutilojen seinien alaosiin kertyy helposti rasva- ja kalkkisaostumia, jos niitä ei puhdisteta tarkoitukseen sopivalla pesuaineliuoksella riittävän usein. Kuivaa lattia suihkun jälkeen esim. lastalla. Jätä ovi raolleen, jotta ilman pääsee vaihtumaan. Suihkuverho estää koko kylpyhuoneen kastumista, joten sellainen tulisi olla jokaisessa suihkutilassa. Suihkuverhon hankinta kuuluu asukkaille. Suihkussa on tarkoitus puhdistautua, joten on kai itsestään selvää, että myös tämän tilan on syytä olla puhdas.

Pesukone ja astianpesukone

Sähkö- ja putkityöt sekä koneen asentaminen ja irrottaminen ovat aina ammattimiehen tehtäviä.

Pyykkikoneen saa kytkeä vain kylpyhuoneessa olevaan tätä tarkoitusta varten asennettuun pistorasiaan ja konetta ei saa käyttää suihkun aikana. Soluasunnossa on asukkaiden keskenään sovittava yhden asukkaan/yhteisen pesukoneen käytöstä.

Astianpesukonetta tai pesukonetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa. Pienikin ylivuoto saattaa aiheuttaa vakavan kosteusvaurion. Valvomatta päällä olleen astianpesukoneen aiheuttamia vesivahinkoja ei välttämättä korvata vakuutuksesta.

Varmista, että koneesi ovat toiminnaltaan ja rakenteiltaan ehjiä ja sellaisessa kunnossa, etteivät ne häiritse naapureita. Mikäli kuivatat pyykkiä asunnossasi, muista huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Pyykkiä ei saa kuivattaa ovien, ikkunoiden eikä pattereiden päällä, sillä märkä pyykki aiheuttaa kosteusvaurioita ja edistää homeen syntymistä.

Televisio ja stereot

Antenniverkko on erittäin herkkä häiriöille ja antennirasioihin ei saa tehdä omia lisäkytkentöjä, vaan käyttää ainoastaan virallisia alan liikkeiden myymiä liitos- ja haaroituskappaleita ja -johtoja. Turvallisuuden takia kannattaa kaikki laitteet pitää puhtaina ja ehjinä. Televisioon kertyvä pöly on aiheuttanut useita tulipaloja.

Huomaavainen television katselija ja radion kuuntelija muistaa myös, että äänenvoimakkuus ei saa aiheuttaa häiriöitä naapureille. Jos haluat kuunnella mielimusaasi kovemmalla voimakkuudella, sinun kannattaa hankkia kuulokkeet, jolloin naapurisopu säilyy ja musiikkinautintosi on myös korkeatasoinen ja häiriötön. Muista edelleen tarkistaa laitteittesi tehot ja niiden vaatimat sulakekoot. Ylikuormitus polttaa sulakkeet.

Tietokone ja oheislaitteet

Kulutuksen kannalta on tärkeää, että laitteita ei pidetä päällä yötä päivää, vaikka se olisikin helppoa ja laitteiden kannalta mahdollista. Jokainen päällä oleva laite kuluttaa energiaa ja näistä pienistä puroista syntyy äkkiä arvaamaton sähkövirta, joka sitten näkyy vuokrissa. Juuri sähkön kulutukseen on jokaisella asukkaalla mahdollisuus ja velvollisuus omalta osaltaan vaikuttaa kustannuksien pitämiseksi aisoissa.

(Lähde: Turun ylioppilaskyläsäätiö)

Jätteiden lajitteluohje

Keräysmetalli

Hyötyjätepisteeseen kattilat ja maalipurkit ja niitä pienemmät metalliesineet. Jäteasemalle suuret metalliesineet ja romuerät veloituksetta. Kärysmetalli käytetään uusien metallituotteiden raaka-aineena.

Hyötyjätepisteen metalliastiaan

  • huuhdellut säilyke- ja juomatölkit
  • pienet metalliesineet, korkit ja kannet
  • puhdistetut alumiinivuoat ja foliot
  • tyhjät ja kuivat maalipurkit
  • korkit ja kannet

Jäteasemien metallinkeräykseen

  • polkupyörät, kattopelti ja rännit
  • metalliset koneet ja laitteeta, huonekalujen metalliosat

Metallinkeräykseen ei kelpaa

  • sähkö- ja elektroniikkaromu, kuten kodinkoneet

Keräyslasi

Hyötyjätepisteen pullot ja purkit. Jäteasemalle ikkuna-ja tuulilasi. Kauppojen pullonpalautukseen pantilliset palautuspullot. Keräyslasista valmistetaan lämmöneristeenä käytettävää lasivillaa ja lasipakkauksia. Valtaosa pantillisista palautuspulloista pestään ja täytetään uudelleen virvoitusjuomatehtailla.

Hyötyjätepisteen keräysastiaan vain

  • lasipullot
  • lasipurkit

Etikettejä ja metallikauluksia ei tarvitse poistaa. Myös värillinen lasi kelpaa.

Hyötyjätepisteen keräysastiaan ei kelpaa

  • posliini (esim. Kahvikupit), opaalilasi (valkoiset lasipullot)
  • keraamiset astiat, savi- ja lasiastiat
  • kuumuuden kestävä lasi (esim. uuivuoat ja kahvipannut)
  • ikkunalasi tai peilit, autojen tuulilasi, hehkulamput

Lasinkeräykseen kelpaamaton lasi on sekajätettä.

Keräyspaperi

Hyötyjätepisteeseen tai taloyhtiön keräysastiaan. Paperiteollisuus valmistaa kotikeräyspaperista pääasiassa uutta sanomalehtipaperia.

Keräyspaperiastiaan

  • sanoma- ja aikakauslehdet, mainosposti, puhelinluettelot
  • kirjekuoret, myös ikkunalliset, piirustus- ja kopiopaperit
  • pehmeäkantiset kirjat

Keräyspaperiastiaan ei saa laittaa

  • pahvia tai kartonkipakkauksia
  • ruskeita paperikasseja, märkää ja likaista paperia
  • pehmopaperia, muovikasseja ja naruja

Keräyspahvi

Kartonkimateriaaleille on yleisökeräyspaikkoja lähinnä suuremmissa taajamissa. Keräysohjeet vaihtelevat pisteestä toiseen, joten noudata oman keräyspisteesi ohjeita. Jäteasemilla otetaan kodin keräyspahvi vastaan maksutta keräyskartonkiohjeiden mukaisesti. Mikäli keräyspistettä ei ole lähellä, voit laittaa pahvin sekajätteeseen tai käyttää sytykkeenä. Keräyspahvista valmistetaan erilaisia kartonkituotteita, kuten hylsykartonkia.

Aaltopahvi

  • aaltopahvi ja ruskea kartonki
  • voimapaperi, ruskeat paperikassit
  • ruskeat kirjekuoret

Kartonkitölkit

  • kaikki kartonkiset nestepakkaukset
  • mehu-, maito- ja piimäpurkit
  • pesuainetölkit

Keräyskartonki

  • aaltopahvit, kartonkitölkit
  • muro- ja keksipaketit
  • pizzalaatikot ja munankennot

Biojäte

Taloyhtiön keräysastiaan yli viiden huoneiston yhtiössä. Kompostoriin pientaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin, kirjekuoreen tai biojätepussiin. Älä laita nestemäistä jätettä biojäteastiaan. Biojätteestä valmistetaan kompostimultaa ja maanparannusaineita.

Biojätettä on maatuva jäte

  • ruoantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret ja kasvinosat
  • kahvin porot ja teen lehdet suodatinpapereineen, munakennot ja-kuoret

Sekajäte

Keräysastiaan kotona ja vapaa-ajanasunnoilla. Sekäjätettä on sellainen jäte, joka ei ole ongelmajätettä eikä erikseen lajiteltavaa ja kierrätettävää jätettä. Suuret esineet sekä isot erät rakennus- ja siivousjätettä viedään suoraan jäteasemalle.

  • muovipussit ja -pakkaukset, posliini ja keramiikka
  • kumi, nahka, kengät, tekstiilit ja rätit
  • imurin pölypussit, tupakantumpit kissanhiekka, terveyssiteet, vaipat ja laastarit
  • jäähtynyt tuhka tiiviisti pakattuna
  • kartonki, pahvi ja biojäte, jos ei ole lajittelumahdollisuutta

Energiajäte

Kotitalouden peräkärry- ja pakettikuormat energiajätettä otetaan vastaan jäteasemilla. Energiajätteen käsittelymaksu on sekäjätettä edeullisempi. Palava ja oikein lajiteltu energiajäte voidaan käyttää voimalaitoksissa kaukolämmön- ja sähkön raaka-aineena.

Energiajätettä on palava jäte

  • muovit, kuten kanisterit, suojakalvot ja ämpärit
  • puu, kuten laudat, lastulevy ja vaneri
  • kierrätykseen kelpaamaton paperi ja kartonki

Energiajätteeseen ei kelpaa

  • PVC-muovi, jota käytetään mm. Sähköjohdoissa, viemäriputkissa, lattiamatoissa
  • biojätettä sisältävät pakkaukset ja jätteet
  • tekstiilit, kumi, nahka

Sähkö- ja elektroniikkaromu (ser)

SER-laitteet otetaan vastaan jäteasemilla. Kierrätyksestä vastaavat sähkölaitteiden valmistajat ja maahantuojat. Vanhoista laitteista jalostetaan erilaisia raaka-aineita teollisuuteen.

Sähkö- ja elektroniikkaromua ovat mm.

  • Jääkaapit ja pakastimet, liedet ja pesukoneet
  • televisiot, radiot, stereot, pelikonsolit yms. Viihde-elektroniikka
  • kihartimet, hiustenkuivaimet, sähköhammasharjat
  • sähkötoimiset lelut ja urheiluvälineet, sähkötyökalut
  • tietokoneet ja toimistokoneet, puhelimet, vastaajat, valaisimet, loistoputket

Ongelmajäte

Ongelmajätteet sisältävät aineita, jotka ovat vaarallisia tai haitallisia ihmisille ja ympäristölle. Siksi ongelmajätteet on aina pidettävä erillään muusta jätteestä ja toimitettava niille varattuihin keräyspisteisiin, joita ovat jäteasemat, ongelmajätepisteet ja ongelmajätetempaus. Apteekeissa otetaan vastaan vanhoja lääkkeitä.

Ongelmajätteitä ovat mm.

  • jäteöljyt ja öljynsuodattimet, akut ja paristot
  • maalit, liimat ja lakat, torjunta-aineet ja myrkyt
  • lääkkeet ka elohopeaa sisältävät mittarit
  • jäähdytin-, jarru-, ja kytkinnesteet
  • loistelamput

Ongelmajätteen voi tunnistaa pakkauksesta olevasta oranssista varoitusmerkistä. Joissakin paristoissa ja akuissa on merkkinä jäteastiaan yli vedetty rasti. Kaikkia ongelmajätteitä ei ole kuitenkaan merkitty pakkaukseen.

Toimintaohjeet jäteasemalle

  1. Pakkaa jätteet jo kotona siten, että ne on helppo lajitella asemalle.
  2. Ilmottaudu jäteasemanhoitajalle
  3. Suorita maksu käteisellä tai pankkikortilla
  4. Lajittelejätteet omille paikoilleen. Kysy tarvittaessa neuvoa aseman hoitajalta
  • Hyötyjätteet (metalli, paperi,ikkunalasi, pakkauslasi, energiajäte)
  • Sekajäte
  • Maa- ja kiviaines
  • Sähkö- ja elektroniikkaromu
  • Ongelmajätteet
  • Erityisjätteet

Ongelmajätetempaus
Tempaus järjestetään kevään ja alkukesän aikana jokaisessa omistajakunnassa. Aikataulun ja reitin saa tempauksen aikaan yhtiön kotisivuilta, Hyöty Sanomat lehdestä ja paikkallislehdistä.

Romuralli
Metallinkeräystempaus on jokaisessa kunnassa 3-4 vuoden välein. Keräyspisteisiin voi tuoda kaikenlaista kodin ja maatilan metalliruomuja kodinkoneita ja sähkölaitteita lukuun ottamatta.

Muut vastaanottopaikat
Autonreinkaita otetaan vastaan rengasliikkeissä. Vastaanotto on maksutonta vannetyötä lukuunottamatta. Kyllästettyä puuta otetaan vastaan useimmissa sitä myyvissä liikkeissä ja jäteasemilla. Katso vastaanottopaikat osoitteesta: www.kestopuu.fi. Romuautot voi viedä valtuutettuun vastaanottopaikkaan,  jossa kirjoitetaan romutustodistus.

Järjestetty jätteenkuljetus
Jokaisen kiinteistön on kuuluttava järjestettyyn jätteen kuljetukseen. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n omistajakunnissa on sopimusperusteinen jätehuolto ja samat kolme vaihtoehtoa päivittäisen jätehuollon toteuttamiselle:

1. Oma jäteastia: kiinteistö hankkii jäteastian ja tekee sopimuksen astian säännösestä tyhjentämisestä valitsemansa ykstyisen jätteenkuljettajan kanssa.

2. Kimppa-astia: lähinaapurit sopivat keskenään yhteisen käytöstä ja hankkivat astialle tyhjennyksen. Kimpan kesken kirjallinen sopimus yhteisen astian käytöstä lähetetään jätehuoltoyhtiöön.

3. Aluekerräysjärjestelmä: Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n ylläpitämä järjestelmä on tarkoitettu pääasiassa haja-asutusalueen kiinteistöille, joissa ei ole omaa jäteastiaa. Vuosimaksua vastaan kesämökin tai asunnon jätteet viedään aluekeräyspisteessä sijaitsevaan keräyskonttiin tai -astiaan. Aluekeräyspisteen astioihin ei saa tuoda isoja jäte-eriä tai esineitä, vaan ne toimitetaan jäteasemalle. Jätettä eu saa tuoda myöskään niistä kiinteistöistä, joilla on kiinteistöllään oma astia ja sopimus jätteen kuljettamisesta

Hyötyjätepisteet
Jätehuoltoyhtiö ylläpitää liki 200 hyötyjätepistettä. Hyötyjätepisteet on tarkoitettu sellaisille jätteille, joita voidaan hyödyntää materiaaleina. Niihin voi viedä kotitaloudesta muodustuvaa keräyslasia, pienmetallia ja paperia. Tästä oppaasta löydät tärkeimmät lajitteluohjeet. Pisteessä on myös keräyslaatikko paristoille sekä pienakuille.

Pelastussuunnitelma

Tiedotus taloyhtiön pelastussuunnitelman pääkohdista

Tulipalon sattuessa ja savun mahdollisesti täyttäessä porrashuoneen on asukkaiden pidettävä huoneiston ovi suljettuna ja odotettava parvekkeella palokunnan tai muun vastaavan apua. Mikäli huoneistosta poistutaan palon syttyessä, on oman asunnon ovi ehdottomasti suljettava perässä ja otettava, jos mahdollista, kännykkä mukaan.

Mikäli talo joudutaan tulipalo- tai muussa tilanteessa tyhjentämään, kokoontuvat asukkaat pelastusviranomaisten määräämään paikkaan. Tällöin varmistetaan kaikkien asukkaiden turvassa olo.

Talon asukkaiden tulee hankkia huoneistoon palovaroitin, sekä pitämään se toimintakunnossa.

Talon järjestysmääräykset on jaettu asuntoihin. Asukkaiden on tutustuttava niihin ja talossa asuessaan noudatettava niitä. Tämä on myös pelastustoiminnan toteuttamisessa tärkeää, mm. tavararoiden väärä sijoittelu voi haitata pelatustyöskentelyä.

Talon asukkaiden on syytä seurata yleistä pelastustoiminnan kehitystä ja siitä annettavia yleisiä ohjeita. Myös muuta asumista ja yhteiskuntaelämää koskevaa kehitystä on seurattava ja noudatettava yleistä käytäntöä.

Järjestyssäännöt

Kiinteistön alueella ja rakennuksissa on noudatettava lainsäädännön ja kunnan järjestyssääntöjen lisäksi, mitä näissä järjestyssäännöissä on sanottu.

Yleinen järjestys

Kukaan ei saa käyttäytymisellään tai muulla tavoin tarpeettomasti häiritä toisten asumisviihtyvyyttä. Talossa asuvien on noudatettava normaalin kotirauhan edellyttämiä käytöstapoja.

Yhteisissä tiloissa on liikuttava meluttomasti ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen käytössä ja piha-alueilla on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Jokainen on vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.
Asukkaiden on huolehdittava sitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä.

Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä, eivätkä ne saa häiritä talon asukkaita. Lemmikkieläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkipaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

Kerjääminen ja kaupustelu on talossa ankarasti kielletty!

Kulkuvälineiden säilyttäminen

Pyörät, kelkat ja lastenvaunut on säilytettävä niille varatuissa paikoissa.  Moottoriajoneuvot on pysäköitävä paikoitusalueelle. Mopojen ja moottoripyörien säilytys varastossa on kielletty. Moottorinlämmittimen käyttö on sallittu vain autopaikan lämmityspistorasiasta, sisätilalämmittimen käyttö on kielletty.

Huoneistot

Asumisesta ei saa aiheutua sellaista melua mikä häiritsee talon muita asukkaita. Taloyhtiössä vallitsee ehdoton hiljaisuus kello 22.00-07.00 välisenä aikana.

Perhejuhlista, kuten esim. syntymäpäivistä, jos ne jatkuvat kello 22.00 jälkeen ”hiljaisille tunneille” ei saa aiheutua mitään häiriötä naapureille. Tupaantuliaiset yms. joukkokokoontumiset kielletään kello 21.00 jälkeen suuren häiriön vuoksi.

Huoneistoja on hoidettava huolellisesti ja noudatettava asunnon huolto-ohjetta. Asunnossa ilmenneistä vioista on ilmoitettava välittömästi Hulmin Huolto Oy:n toimistoon.

Parvekkeet

Parvekkeita siivottaessa on huomattava, ettei roskia ja pesuvettä saa päästää alas parvekkeelta. Tupakointi parvekkeella edellyttää, ettei tuhkaa tai tumppeja heitetä alas, vaan niille on varattava sopiva kannellinen astia. Tulemme perimään asukkaalta siivouskulut, jos tumppeja heitellään parvekkeelta tai ikkunoista. Avotulen teko parvekkeella on ehdottomasti kielletty paloturvallisuuden vuoksi. Tämä koskee myös grillausta.

Siivous ja jätteet

Mattojen, vuodevaatteiden tms. pölyttäminen on sallittua vain tähän tarkoitukseen varatuilla paikoilla. WC- ja muihin viemäreihin ei saa kaataa tai päästää jätteitä, mitkä saattavat aiheuttaa niiden tukkeutumisen tai vaurioitumisen. Asiaankuulumattomilla jätteillä aiheutetut ongelmat korjataan vahingon aiheuttajan kustannuksella.

Sekajätteet tulee viedä niille varattuihin harmaisiin jätesäiliöihin. Jätepaperia, kierrätyskartonkia ja biojätettä varten on omat keräilyastiansa, eikä niitä saa laittaa sekajätteen joukkoon. Jätesäiliöiden viereen ei saa laittaa ylimääräistä jätettä. Tulemme perimään ylimääräisen jätteen kuljetuksesta asukkailta ylimääräisen jätemaksun.

Varastotilat

Avotulen käsittely varastotiloissa on kielletty. Varastoissa ja muissa tiloissa ei saa säilyttää palavia nesteitä. Valot on sammutettava ja ovet lukittava varastosta poistuessa.

Muutot ja poissaolot

Asuinhuoneiston haltija on velvollinen ilmoittamaan huoneistoon muuttaneet ja sieltä poismuuttaneet henkilöt isännöitsijälle. Mikäli asukkaat ovat poissa huoneistosta yhtäjaksoisesti yli kuukauden, on myös siitä ilmoitettava isännöitsijälle.

Sääntöjen rikkominen

Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden ja vuokrasopimuksen purkamisen.