p. 02 761 4330

Kaikkia asunnon koneita ja laitteita on käytettävä huolellisesti ja käyttöohjeiden mukaan ja vioista on ilmoitettava. Vialliset laitteet ovat vaarallisia.

Palovaroittimet

Pelastuslaki edellyttää, että kaikissa asunnoissa on oltava palovaroitin. Palovaroittimen hankintavelvollisuus on asukkaalla, joka myöskin vastaa varoittimen toimintakunnosta. Soluasunnoissa tulee olla palovaroittimet sekä yhteistilassa että asuinhuoneessa.

Jääkaapit

Jääkaappien puhdistuksesta ja sulatuksesta on pidettävä säännöllisesti huolta. Yhteiskeittiöissä sulatukseen täytyy järjestää vuorojärjestelmä tai vastuuhenkilö. Jään kertyminen kaappiin heikentää sen tehoa ja kaappi kuluttaa runsaasti sähköä. Älä käytä jään irrottamiseen teräaseita, väkivaltaa, kuumaa vettä tai ilmaa, sillä kaappi saattaa rikkoutua liian suuresta lämpövaihtelusta.

Liedet

Liesi kuten jääkaappikin on sähkölaite, joka viallisena saattaa olla erittäin vaarallinen. Jokainen asukas on vastuussa liesien siististä ja asianmukaisesta käytöstä. Uuni, pellit ja levyt on puhdistettava säännöllisesti, jotta niihin ei kerry kiinnipalanutta rasvaa ja likaa. Käyttäkää liesien ja uunien puhdistukseen tarkoitettuja aineita käyttöohjeiden mukaan, ei missään tapauksessa hankaavia ja pintaa vahingoittavia aineita tai välineitä. Lieden korjaaminen vaatii aina ammattimiehen.

Valaisimet

Asunnossa olevien valaisimien lamppujen vaihto kuuluu asukkaille. Jos et tiedä miten valaisimesi lamppu vaihdetaan, kysy neuvoa kämppäkavereiltasi tai huollosta mutta älä yritä väkisin avata hankalaa valaisinta. Valaisin on rikkoutuneena tai väärin käytettynä vaarallinen.

Patterit ja patteriventtiilit Termostaatti sulkee ja avaa vesikierron patterissa niin, että huonelämpötila pysyy tasaisena. Tästä syystä patteri saattaa olla välillä lämmin ja välillä viileä, kun termostaatti on havainnut huonelämpötilan riittäväksi ja juuri tästä syystä termostaattia ei saa peittää esimerkiksi verhoilla, koska silloin lämpötila termostaatin lähellä nousee muuta huonetta korkeammaksi ja patteri sulkeutuu ennen aikojaan ja huone kylmenee.

Säädä itse termostaattia vain niissä rajoissa, missä säätönuppi liikkuu esteettä, se ei välttämättä kierry asteikon laidasta laitaan. Termostaattia ei saa avata eikä puuttua perussäätöihin. Patterin ilmauksen suorittaa huoltomies. Pidä huolta pattereiden puhdistuksesta. Pöly patterilevyjen välissä estää ilman kierron ja heikentää patterin tehoa.

Kylpyhuoneet ja vesikalusteet

Kylpyhuone ja WC ovat asuntosi kosteusvaurioille kriittisimmät tilat ja vaativat siksi erityistä huolenpitoa ja tarkkailua. Seinä- ja lattiapinnoitteet ovat joko laattaa tai muovimattoa. Molemmista menee vesi läpi, jos ne ovat rikki tai saumat aukeavat. Tästä on aina ilmoitettava Hulmin Huoltoon. Kosteusvaurion korjaaminen on erittäin hidasta ja arvokasta puuhaa, joten vikaan on puututtava heti havaittaessa.

Vialliset ja tiputtavat vesikalusteet ja vuotavat WC-säiliöt ovat todellisia vedentuhlaajia. Pienikin vuoto voi maksaa tuhansia euroja vuodessa. Käytä siis vesikalusteita huolellisesti ja ilmoita aina vioista.

Kylpyhuoneiden lattiakaivojen puhdistaminen säännöllisesti kuuluu asukkaille. Lattiakaivoon kerääntyy erityisesti hiuksia yms. roinaa, joka ei pääse läpi hajulukosta ja ajan mittaan tukkii kaivon. Helppo puhdistus tapahtuu nostamalla lattiakaivon kansiritilä pois ja kaivamalla roinat ulos käsin. Hieman törkyisen tuntuista, mutta ei siellä paljon omia hiuksia kummempaa ole. Loppusilaus puhtaalla vedellä ja vaikkapa astianpesuaineella ja kansi kiinni. Jos kaivosta suoraan hajulukon läpi viemäriin johtavan puhdistusreiän tulppa on irronnut ja viemärihajut pääsevät vapaasti huoneilmaan on asiasta syytä ilmoittaa toimistoomme.

Käsienpesualtaan hajulukon voi osatessaan puhdistaa itse kiertämällä vesilukon irti ja poistamalla sinne kertyneet roskat. Jos et tunne osaavasi asiaa, kutsu apua huollosta.

Kylpyhuoneiden siisteydessä on huomioitava, että varsinkin suihkutilojen seinien alaosiin kertyy helposti rasva- ja kalkkisaostumia, jos niitä ei puhdisteta tarkoitukseen sopivalla pesuaineliuoksella riittävän usein. Kuivaa lattia suihkun jälkeen esim. lastalla. Jätä ovi raolleen, jotta ilman pääsee vaihtumaan. Suihkuverho estää koko kylpyhuoneen kastumista, joten sellainen tulisi olla jokaisessa suihkutilassa. Suihkuverhon hankinta kuuluu asukkaille. Suihkussa on tarkoitus puhdistautua, joten on kai itsestään selvää, että myös tämän tilan on syytä olla puhdas.

OMAT KONEET JA LAITTEET

Pesukone ja astianpesukone

Sähkö- ja putkityöt sekä koneen asentaminen ja irrottaminen ovat aina ammattimiehen tehtäviä.

Pyykkikoneen saa kytkeä vain kylpyhuoneessa olevaan tätä tarkoitusta varten asennettuun pistorasiaan ja konetta ei saa käyttää suihkun aikana. Soluasunnossa on asukkaiden keskenään sovittava yhden asukkaan/yhteisen pesukoneen käytöstä.

Astianpesukonetta tai pesukonetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa. Pienikin ylivuoto saattaa aiheuttaa vakavan kosteusvaurion. Valvomatta päällä olleen astianpesukoneen aiheuttamia vesivahinkoja ei välttämättä korvata vakuutuksesta.

Varmista, että koneesi ovat toiminnaltaan ja rakenteiltaan ehjiä ja sellaisessa kunnossa, etteivät ne häiritse naapureita. Mikäli kuivatat pyykkiä asunnossasi, muista huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Pyykkiä ei saa kuivattaa ovien, ikkunoiden eikä pattereiden päällä, sillä märkä pyykki aiheuttaa kosteusvaurioita ja edistää homeen syntymistä.

Televisio ja stereot

Antenniverkko on erittäin herkkä häiriöille ja antennirasioihin ei saa tehdä omia lisäkytkentöjä, vaan käyttää ainoastaan virallisia alan liikkeiden myymiä liitos- ja haaroituskappaleita ja -johtoja. Turvallisuuden takia kannattaa kaikki laitteet pitää puhtaina ja ehjinä. Televisioon kertyvä pöly on aiheuttanut useita tulipaloja.

Huomaavainen television katselija ja radion kuuntelija muistaa myös, että äänenvoimakkuus ei saa aiheuttaa häiriöitä naapureille. Jos haluat kuunnella mielimusaasi kovemmalla voimakkuudella, sinun kannattaa hankkia kuulokkeet, jolloin naapurisopu säilyy ja musiikkinautintosi on myös korkeatasoinen ja häiriötön. Muista edelleen tarkistaa laitteittesi tehot ja niiden vaatimat sulakekoot. Ylikuormitus polttaa sulakkeet.

Tietokone ja oheislaitteet

Kulutuksen kannalta on tärkeää, että laitteita ei pidetä päällä yötä päivää, vaikka se olisikin helppoa ja laitteiden kannalta mahdollista. Jokainen päällä oleva laite kuluttaa energiaa ja näistä pienistä puroista syntyy äkkiä arvaamaton sähkövirta, joka sitten näkyy vuokrissa. Juuri sähkön kulutukseen on jokaisella asukkaalla mahdollisuus ja velvollisuus omalta osaltaan vaikuttaa kustannuksien pitämiseksi aisoissa.

(Lähde: Turun ylioppilaskyläsäätiö)